Proiectul Erasmus+ despre Drepturile Omului prin teatru realizat în Slovacia


Proiectul Erasmus+ Youth despre Drepturile Omului prin teatru realizat în Slovacia în perioada 27 martie- 5 aprilie 2019. Thalia Teatro  a fost organizatorul acestui proiect care a adus în atenția participanților un subiect fragil și sensibil, anume Drepturile Omului. 


Proiectul Erasmus+Youth este oferă tehnici de educație non-formală prin metodele alese, dar și prin faptul că reunește participanți din mai multe țări, pentru o experiență multiculturală. Multiculturală, deoarece fiecare participant are posibilitatea să interacționeze cu oameni din alte culturi și să facă schimb de experiență. Un proiect de succes, fiindcă schimbă mentalitatea despre o societate sau despre subiectele de interes care sunt fragile din cauza conținutului.


Echipa Thalia Teatro a abordat subiectul despre Drepturile Omului prin teatru printr-o serie de workshopuri intensive. Metoda de lucru, teatru, a vrut să ne introducă în dramaturgie și în scenariile realiste, căutând soluții la problemele legate de refugiați, persoane cu dizabilități, discriminare și sclavie. În același timp, prin intermediul improvizației, jocului de roluri, muncii în echipă cu participanți din țări diferite pentru a dezbate importanța Drepturilor Omului.




Participanții din Programul Erasmus+ Youth Exchange au fost din Italia, Polonia, Portugalia, Slovacia, Spania și România. O experiență interesantă prin intermediul căreia fiecare participant a descoperit culturi noi. Scopul principal al acestui proiect a fost dezbaterea drepturilor omului și reprezentarea lor prin teatru. Teatrul fiind o modalitatea prin care fiecare participant a transmis emoție prin actul artistic. Transmiterea emoțiilor cu privire la o situație prin care trec cei care sunt discriminați sau li se întâmplă anumite acte de prejudiciu. 


În același timp,  We have rights. Humans este un proiect Youth Exchange care a făcut apel la conștientizarea Drepturilor Omului. Drepturile Omului sunt recunoscute oficial și adoptate în  1948 prin Declarația Universală a Drepturilor Omului din Paris de către Adunarea Generală a Națiunilor Unite. Libertate, egalitate și fraternitate fiind principiile de bază ale primului articol din ”Declarația drepturilor omului și ale cetățeanului” care au consemnat dogmele democrației.

Proiectul Erasmus+ despre Drepturile Omului prin teatru realizat în Slovacia a schimbat perspectiva în unele cazuri, în altele au întărit convingerile participanților despre libertate, demnitate, calitatea vieții și dreptul de a trăi. Un proiect care a avut rolul de a-i determina pe participanți să conștientizeze importanța drepturilor omului și comportamentele descriminatorii care îi alienează pe oameni de societatea în care trăiesc. Respectarea oamenilor indiferent de convingerile lor ne ajută să fim toleranți.

                           

Realizările participanților care au fost beneficiarii acestui proiect sunt materializate în clipurile: ”I want”, ”Everybody needs Human Rights”, ”Let me speak”, ”Embrace Life, ”Women with tears”, ”Delirium. Clipul I want este construim în formatul unei povești de postat pe rețeaua de socializare Instagram. I want povestește despre libertatea de a iubi, de a trăi în pace, cu speranță că putem trăi în egalitate, demnitate și prosperitate. Dreptul de a trăi este dreptul fundamental al omului. Calitatea vieții este mesajul transmis prin intermediul acestui clip. Dreptul la educație conturează povestea redată în clip. Dreptul de a munci într-o lume liberă cu drepturi și responsabilități este o altă idee redată în poveste. Un alt subiect abordat este legat de activismul civic și libertatea de a vorbi despre tot ceea ce se întâmplă într-o societate. Libertatea de a alege este un alt aspect important pe care îl scoate în evidență clipul I want. Pentru ca o societatea să funcționeze bine și să se dezvolte avem nevoie de Drepturile Omului este sintagma ce întregește importanța drepturilor omului în societatea din zilele noastre. 

                     

Clipul Everybody Needs Human Rights construiește povestea în jurul acestei nevoi. Conform piramidei lui Marslow, în vârful acesteia este exemplificată nevoia de dezvoltare personală, urmate de cele de apartenență de grup, până la cele de bază. Ceea ce ne duce cu gândul la faptul că avem nevoie de Drepturile Omului pentru egalitatea în drepturi. Povestea este construită privind raportul dintre bărbați și femei. Sexul slab fiind mai prost plătit și scoțând în evidență faptul că este important să existe egalitate de șanse și gen. Libertatea de a vorbi este un alt aspect dezvoltat în clipul Everybody Needs Human Rights. Faptul că bărbatul șterge tot ceea ce scrie femeia.  Dreptul la intimitate sau la protecția datelor, fiind introdusă din luna mai 2018 o lege GDPR în România privind protejarea datelor. Libertatea de a alege este un alt subiect dezvoltat în poveste, protagoniștii fiind tot o femeie și un bărbat. Dreptul la educația sexuală este momentul culminat al poveștii. Un subiect tabu ce sparge barierele educației tradiționale, menit să transmit mesajul privind protejarea sexuală și importanța utilizării unui prezervativ. Drepturile Omului sunt inerente oamenilor indiferent de nationalitate, orientare sexuală, religie sau statut social. Modalitatea de a arăta importanța Drepturilor Omului prin raportare la femeie și bărbat au arătat nevoia de egalitate între cele două sexe.

                    

Clipul Let Me Speak conturează importanța dreptului de a vorbi și în incipitul poveștii este scos în evidență acest drept  la nivel internațional prin 6 reprezentanți din țări vorbitoare de limbi străine: Limba Portugheză, Limba Slovacă, Limba Poloneză, Limba Engleză, Limba Română, Limba Spaniolă. Acest clip este ca o mișcare a celor care luptă pentru libertatea de exprimare. Bariera lingivistică care contribuie la alienarea unui om și la excluderea acestuia, deoarece nu se poate adapta la un astfel de mediu. Povestea transmite mesajul legat de toleranță prin muzică. Muzica reușind să apropie oamenii și să spargă barierele culturale, lingvistice, precum și stereotipurile. Vocea fiecărui om poate să fie auzită oriunde, dacă îi pferi ocazia să vorbească este îndemnul acestui clip.

                    

Clipul Embrace Life conturează povestea legată de relațiile între aceleași sexe și îndeamnă la toleranța privind lesbienele și homosexualii. Povestea este construită prin reacțiile negative a celor care discriminează aceste relații. Toleranța și spargerea barierelor privind lesbienele și homosexualii. Respectarea dreptului de a iubi indiferent de orientarea sexuală prin îmbrățișare este mesajul transmis prin intermediul acestui clip. Îmbrățișarea dragostei, înseamnă ruperea barierelor și conștientizarea faptului că iubirea nu ține cont de gen. Povestea conturează iubirea dintre homosexuali și lesbiene, respectiv dreptul acestora de a iubi.

                   

Clipul Women with tears invită la combaterea violenței domestice și a formelor de manifestare de la începutul unei relației. Scoate în evidență faptul că orice început este frumos, dar asta nu înseamnă că dacă o relație de iubire se destramă prin violența verbală, urmată de cea fizică nu poate să fie stopată. O povestea dramatică menită să îndemne orice femeie în această situație la acțiune. La soluția și la stoparea violenței fizice. Povestea este construită prin relația toxică dintre maria și iubitul ei. Prin strigătul iubitului, care transmite mesajul de supunere a soției. Prin mersul ei greoi și fața lovită, ceea ce ne duce cu gândul la luptă fizică între cei doi. Povestea continuă prin prezentarea Mariei la un centrul care sprijină femeile. Privirea lăsată în jos ne duce cu gândul la poziția de supunere a ei și la acceptarea unei astfel de vieți. Povestea este construită în oglindă și redă povestea toxică de dragoste a Mariei. Personajul principal amintindu-și de prima ceartă și de cum a fost lovită, pentru că nu a făcut mâncarea preferată de iubitul ei. Ulterior, prin întrebările adresate de către persoana de la centru, își reamintește că la început era fericită cu el. Primul semn de violență a fost acela de a-i controla telefonul și apoi toată viața. Faptul că nu a vorbit cu nimeni despre aceste semne de violență se datorează iubirii. Violența a fost alimentată, iar Maria a ajuns să întrețină relații sexuale cu el și fără voia ei. Disperarea de pe chipul ei este văzut în oglinda timpului ce arată suferința acesteia. Continuarea relației toxice a însemnat și alimentarea violenței. Povestea transmite mesajul ferm că demnitatea este importantă și că orice femeie trebuie să stopeze violența verbală, implicit cea fizică. Povestea poate să inspire este sintagma ce întregește mesajul clipului.

                 

Clipul Delirium începe povestea cu profesorul care predă într-o sală de curs. În care un tânăr din media se gândește la ce s-a întâmplat în urmă cu două zile. Pe telefonul tânărului citește mesajul de la tatăl lui că trebuie să cumpere o carte. Alege cartea și în momentul în care se uită la portofel realizează că nu are bani. Tot apelând la memoriile afective o altă elevă, care este și activistă în timp ce profesorul care este și politician predă, ea își aduce aminte de protestul ce a avut loc în urmă cu două zile despre avort. Profesorul descoperă faptul că o elevă a făcut protest și că acest caz este mediatizant și este asociată școala în care învață. Povestea este construită prin faptul că tânărul din aceeași clasă primește o sumă de bani pentru tăcerea ei. Prin punerea bandei la gură și legarea mâinilor la spate ne duce cu gândul la sechestrarea acesteia. Momentul în care ea urlă ne duce cu gândul la depresia prin care trece fata implicată în clip. Profesorul își reia activitatea ignorând povestea fetei.  Lipsa banilor pentru cumpărarea cărții îl îndeamnă pe elev să o reducă la tăcere prin violența fizică în schimbul unei sume de bani și să îi strice imaginea politicianului. Scena în care politicianul se spală în baie îmbrăcat ne duce cu gândul la disperarea acestui și la faptul că educația ar trebui să stopeze aceste fapte. Memoriile ce construiesc povestea clipului transmite mesajul că vizibilitatea unui mesaj are un impact puternic.

Clipurile Thalia Teatro sunt publicate pe canalul de youtube Thalia Teatro ErasmusFotografiile reprezentative despre proiectul Erasmus+ We have rights. Humans sunt postate pe instagramul @we_have_rights_humans. Mai multe detalii puteți găsi accesând site-ul Thalia Teatro sau pagina de facebook We have rights. Humans unde sunt publicate interviuri, fotografii și videoclipurile cu activitățile realizate în cadrul schimbului de experiență. Organizatorii acestui proiect pot fi contactați pe pagina de facebook Thalia Teatro, iar în cazul în care v-am stârnit curiozitatea vă invit să vă înscrieți în proiectele inițiate de către ei și să descoperiți importanța educației non-formale prin forma artistică de manifestare, adică teatru. 
                   
Vă invit să mă urmăriți și pe facebook, twittergoogle+instagram și bloglovin! Pe curând1f440!

0 Comentarios

Opinia ta este importantă pentru mine. Aici îți poți așterne ideile despre subiectul abordat.