Campania ”No Hate Speech de la A la Z”



   Studiul de caz:
      Campania”No Hate Speech de la A la Z” este un proiect de mare anvergură la nivel internațional, fiind inițiat de Consiliul Europei iar la nivel național a fost coordonat de către Centrul de Voluntariat Cluj-Napoca, mobilizând în luna februarie a acestui an 16 organizații nonguvernamentale și 198 de voluntari. La nivel național campania a fost derulată în 12 județe din țară în perioada aprilie 2014  până în luna martie 2015. 

Campania ”No Hate Speech de la A la Z” a fost derulată în cadrul   Proiectului ” Managementul voluntarului de la A la Z” în perioada aprilie 2014 până în martie 2015 și a fost finanțată prin Granturile SEE 2009-2014 în cadrul Fondului ONG în România, cu suma de 34,942 euro.   Partenerii Centrului de Voluntariat Cluj-Napoca în cadrul proiectului sunt Pro Vobis – Centrul Național de Resurse pentru Voluntariat și IOGT Tippetue din Norvegia.

Definirea problemei:
Campania ” No Hate Speech de la A la Z”  a dorit să spargă bariera și să educe publicul, în lupta pentru discriminare. Am ales acest studiu de caz deoarece este unul de responsabilitate socială cu privire la efectele pe care le are discursul instigator la ură. De asemenea, am analizat campania de relații publice din perspectiva lui Silver Anvil ce include cercetarea, planificarea, execuția și evaluarea.

Publicul:
      Publicul țintă al acestei campanii este reprezentat:
·        de cei 1583 de beneficiari ce au participat ca spectatori.
·        de persoanele ce apațin unei etnii, în speciale rrome.
·        de persoane cu dizabilități fizice și mentale.
·        de  foști consumatori de alcool.
·        de persoane care suferă de boli incurabile.

Cercetarea:
În cele 16 locații au avut loc culturale de la piese de teatru la expoziții de fotografii. Bibliotecile vii au strâns un număr considerabil de cititori care au dorit să fie purtați într-o lume în care discriminarea este nimicită prin puterea exemplului. Vestea a fost răspândită și de la o cafenea publică pentru a informa trecătorii de demersul ”No Hate Speech de la A la Z”. 

Evenimentele anti bullying inițiate în școli, precum și dezbaterile ce au provocat tineretul să-și susțină părerile. Atelierele de creație susținute în colaborare cu grupurile discriminate au avut scopul de a-i motiva persoanele vulnerabile, să ia atitudine în lupta pentru combaterea cuvintelor agresive și defăimătoare. Temele abordate au fost diverse, pentru a cuprinde formele de manifestare ale discriminării.

Planificarea:
Pe parcursul celor 21 de zile, de pe data de 9 până pe data de 28 februarie, au fost întreprinse acțiuni în cele 16 locații pentru persoanele vulnerabile. Centrul de Voluntariat Cluj-Napoca a dorit să extindă la nivel național și să implementeze în 16 locații diferite, activități pentru a include persoanele discriminate în grupurile tinere.


Execuția:
Creații artistice au fost confecționate de deținutele Penitenciarului Târgșor împreună cu elevi ai Liceului de Artă ”Carmen Sylva” și  ulterior expuse într-un centru comercial din Buzău pentru a avea un impact  mai mare asupra localnicilor.

Bucureștiul și Sfântul Gheorghe au găzduit evenimentele Bibliotecilor vii, unde persoanele supuse discriminării au devenit subiect de dezbatere pentru cititorii(tinerii sunt asemenea unei cărți deschise pentru trecători) care au pledat pentru susținerea persoanelor cu diverse forme de dizabilitate, rromi sau foști consumatori de alcool de a se integra în societate.      
                                            
Piese de teatru au fost  puse în scenă la Iași, Deva, Giubega și București cele 4 probleme discriminatorii cu care se confruntă societatea din zilele noastre pe criterii etnice sau legate de orientarea sexuală, toate temele au fost abordate în cele 4 piese jucate ce aveau drept scop spargerea unui zid sau a unor prejudecăți pe care le întâlnim la orice pas.

La o cafenea publică din Piatra Neamț au participat tineri, ce au promovat stereotipurile întâlnite frecvent atunci când ne gândim la o persoană de o orientare diferită sau chiar față de descrierea bărbaților sau a femeilor.

În același timp la Sibiu  avea loc un atelier iar la Cluj-Napoca  proiecția  filmului ”Valea Plângerii”, unde au fost dezbătute teme legate de discriminarea pe criterii de vârstă, etnie și respectiv modalități de diminuare a climatului  sensibil ce vizează persoanele cu dizabilități, în special speciale și intelectuale.

Peste 1000 de elevi din 48 de clase din Năsăud, Satu-Mare, București și Constanța au răspuns provocării și s-au implicat în Campania ”No Hate Speech de la A la Z”. Elevii au realizat afișe prin care au transmis mesaje de susținere a campaniei.

Persoanele cu dizabilități au colaborat cu elevi și tineri  din Târgul Mureș și Cluj Napoca  pentru a realiza creații artistice împreună. Un moment prielnic pentru a interacționa direct cu grupul vulnerabil și să se delimiteze de vechile prejudecăți create în timp de societate.



Concluzii

Campania ”No Hate Speech         de la A la Z” a reușit să spargă acele bariere percepute de către societate. Stereotipurile sunt utilizate frecvent în viața fiecăruia, în funcție de perspectiva creată, indiferent despre ce sex vorbim,  adică fie că este femeie sau bărbat. Avem impresia că femeile se ghidează după un anumit tipar, fiind sensibile și capricioase când defapt realizăm că ajungem să descriem prin cuvinte sau să generalizăm. 


Același lucru se întâmplă și în cazul bărbaților, avem impresia că fotbalul și berea este descrierea unui bărbat în adevăratul sens al cuvântul fără să ne gândim că noi alimentăm această sete după etichetare. În această campanie au fost implicați și 15 bloggeri români, 1 blogger din Grecia, 2 bloggeri din Lituania,  1 blogger din Polonia, 2 bloggeri din Portugalia. Scopul principal al campanie a fost de conștientizare a publicului vizavi de stereotipurile și formele sale de manifestare. Putem folosi cuvinte ce reușesc să doboare și un munte de om sau să ne aplecăm asupra suferințelor celorlalți. 


Alegem să criticăm în loc să dăm o mână de ajutor acolo unde este cazul. Cuvintele folosite în fiecare domeniu de activitate poate să influențeze sau să schimbe radical un om sau chiar un sistem. 


Campania ”No Hate Speech de la A la Z” este preluată de la Consiliul Europei și extins la nivel național de către Centrul de Voluntariat Cluj-Napoca prin diverse activități desfășurate în 16 locații diferite. Arta a avut o contribuție importantă pentru a răspândi mesajul campaniei sub forma unor creații puse în scenă, nici literatura nu a fost uitată atunci când a venit vorba de analizarea unor cuvinte într-un context anost pentru persoanele predispuse discriminării. 


Tineretul a luat atitudine și a colaborat împreună cu persoanele cu dizabilități, uitând de prejudecățile ce le-au avut. O echipă reușită în care tineri au făcut un schimb de experiență cu mediul sensibil și au văzut  dorința persoanelor cu dizabilități pentru a crea afișe interesante.
        

Campania ”No Hate Speech de la A la Z” a analizat efectele pe care le are discursul instigator la ură în diferite zone și ce impact are asupra cetățenilor acest demers venit în schimbarea unei percepții și a unei imagini.





0 Comentarios

Opinia ta este importantă pentru mine. Aici îți poți așterne ideile despre subiectul abordat.

Translate

Follow Me On Instagram