Investiții europene pentru protejarea patrimoniul cultural





Investițiile europene pentru protejarea patrimoniului cultural este un subiect tabu și slab dezbătut în România. Interesul manifestat pentru aceste investiții scade, atunci când eligibile sunt doar imobilele integrate în clasa B și pentru dotarea căminelor culturale.

Nu sunt puține centrele vechi din diverse județele istorice care sunt dărâmate și pe cale să se dărâme. Situația este destul de alarmantă, mai ales, atunci când persoane nevinovate sunt victimele țiglelor căzute sau a fațadei ce stă să se desprindă în orice moment. Impasibilitatea persoanelor abilitate(de la primării) să se ocupe cu soluționarea acestor cazuri, atrag multe accidente.


Sintagma  ”patrimoniu cultural” reprezintă o moștenire(materială) lăsată de strămoșii care ne-au precedat, si pe care avem datoria de a-l transmite mai departe. Păstrarea și conservarea imobilelor care au o valoare istorică, ar trebui să fie un subiect discutat și promovat. În diferite centre vechi, fațadele imobilelor  și țiglele atârnă greu pe streașina caselor, devenind periculoase pentru fiecare trecător care se perindă printre obiectivele turistice.



Centrul vechi al Brașovului se află în această situație, de multe ori am trecut pe străzile din acea zonă și am observat pancarde сu mesajul”Atenție, cade tencuiala”. Deși, atenționări sunt amplasate pe multe străzi, nu s-au luat măsuri pentru consolidarea locuințelor.

                                                   

Exemplele negative pot continua până în Capitală, ceea ce ar trebui să fie un semnal de alarmă pentru angajații care se ocupă cu protejarea patrimoniului cultural din centrul vechi, al unui oraș istoric. Bugetul alocat sesiunii anului 2015 pentru protejarea patrimoniul cultural este în valoare de 97.000.000 euro.  



Fondurile nerambursabile se acord pentru protejarea, prin restaurare si modernizare a obiectivelor de patrimoniu cultural de interes local. Investițiile vor avea un impact pozitiv asupra turismului local și vor ajuta la stimularea dezvoltării mediului de afaceri local, fără să se prăbușească(imobilul unei  afaceri).


În calitate de blogger european, am acceptat provocarea bloggerilor de la BlogalInitiative, precum și a Comisiei Europene  de a promova subiectele europene de interes național, ce ar trebui promovate în spațiul public.

Tu ce subiecte crezi c-ar merita să fie dezbătute la Bruxelles și care sunt importante pentru România?

0 Comentarios

Opinia ta este importantă pentru mine. Aici îți poți așterne ideile despre subiectul abordat.

Translate

Follow Me On Instagram