Întoarcerea lui Ulise din opera grecească Odiseea scrisă de Homer este evidențiată începând de la Cântul al IX-lea până la Cântul al XII-lea. Ulise pornește călătoria din Troia, din Ilion, după războiul Troian. Ulise împreună cu tovarășii lui călătoresc pe mare pentru a se întoarce acasă și ajung în Țara Ciclonilor, în Țara Lotofagilor, în Țara Ciclopilor, pe Insula Eolia, în Țara Părinților, la Cetatea lui Lamos, în Ostrovul Aia, la Cetatea poporului Cimerian, pe Insula Măiestrelor Sirene, la Ostrovul Sfânt al Soarelui, la Ostrovul Agigia, în Țara Feacilor și ulterior ajung în Itaca. Ulise rătăcește timp de zece ani pe Mediterana și străbate locuri diferite în care întâlnește personaje interesante:
- Țara Ciclonilor. Este primul loc în care ajung cele 12 corăbii ale lui Ulise împreună cu 500 de tovarăși. Ismar se luptă cu ciconii și le fură averea, respectiv vinul roșu. În această țară Ulise pierde 70 de bărbați. După această peripeție, ajung la Cotea Male și crivățul îi duc departe de Citera.
- Țara Logofagilor. Este al doilea loc în care ajung și cei care mancau floarea de lotus, uitau de viața lor. Acest fruct produce uitarea. Tot aici tovarășii lui Ulise mănâncă acest fruct și uită de Itaca, Ulise îi obligă să se urce în corăbii.
- Țara Ciclopilor. Este al treilea loc în care ajung și aici locuiesc ciclopi cu un singur ochi. Cu pământ nesemănat și văduv, Ulise curios intră în peșterea ciclopului Polyphemus. Ciclopul Polyphemus îi mănâncă pe o parte din ahei și afirmă că este mai presus de zei.Telemos îi proorocise Ciclopului Polyphemus că va rămâne orb din cauza lui Ulise. Neptun era tatăl ciclopului. Ulise luă un par verde și îl înfinge în ochiul ciclopului Polyphemus. Ciclopul Polyphemus îl blesteamă pe Ulise să nu ajungă în Itaca.
- Insula Eolia. Este al patrulea loc în care ajung și aici sunt găzduiți timp de o lună de zile de către Eol, zeul vânturilor. Primesc un burduf.
- Țara Părinților. Este al cincilea loc în care ajung a zecea zi. Curioși să vadă ce bogății au primit de la Eol au deschis burduful. Burdul a căzut și vânturile au năvălit.
- Întoarcerea pe Insula Eolia. Vântul i-a întors pe Insula Eolia. Dar, Eol îi dădu afară. Nu i-a mai primit pe tovarășii lui Ulise în frunte cu el.
- Cetatea lui Lamos sau Lestrigonia cea înaltă. Este al șaselea loc în care ajung aici după 6 zile. Lestrigonii erau uriași care locuiau pe stânci. Antifate le pregătește o moarte cruntă. Distrug toate navele, în afară de corabia Odiseu.
- Ostrovul Aia. Este al șaptelea loc în care ajung și o întâlnesc pe Circe. Circea țesea o pânză. Circea le-a pus aheilor în mâncare farmece cumplite. Circe îi transformă pe ahei în porci. Evriloh stătea afară, fiindcă îi era teamă de o cursă. Hermes i-a dat un leac lui Ulise pentru a nu cădea în capcana Circei.
- Cetatea Poporului Cimerian. Este al optulea loc în care ajung și aici Circe îl îndrumă pe Ulise pentru a merge în Averno, în regatul morților pentru a discuta cu Tiresias, care îi dezvăluie faptul că se va întoarce în Itaca. În Cetatea Poporului Cimerian este întunericul unde locuiesc morții. Acolo îl vede și pe Elepenor care îi spune că a murit, căzând de pe casă și să-i facă un mormânt. Ulise a mers până la Capătul Oceanului pentru a-l căuta pe proorocul din Teba, Tiresias.
- Întoarcerea la Ostrovul Aia. Se întorc la Ostrovul Aia pentru a-l înmormânta pe Elpenor și pentru a-l îndruma Circe pe ce drum să pornească.
- Insula Măestrelor Sirene. Circea îi spusese lui Ulise despre sirenele care îi înnebunesc pe cei care ascultă cântarea lor, să nu le asculte. Își astupă urechile cu ceară ca să nu fie vrăjiți de sirene. Pe Ulise îl leagă de copacul principal ca să nu fie sedus și vrăjit pe insula lor.
- Strâmtoarea dintre Scila și Haribda. Un alt obstacol între cei doi giganți de care trebuia să treacă Ulise alături de tovarășii lui. Haribda înghițea apa mării și Scila voia să-i omoare pe ahei. Scila fiind urgia lumii.
- Insula cea Sfântă a Zeului(Ostrovul Sfânt al Soarelui). Este al nouălea loc în care ajung și despre care Tiresias și zâna Circe îl sfătuise pe Ulise să ocolească acest loc și să nu sacrifice un bou sau o oaie. Evriloh era supărat că nu îi lasă Ulise pe ahei să se odihnească în acest loc. Ulise adoarme pe insulp în timp ce se ruga zeilor să-i arate drumul. Evriloh nu ascultă de sfatul lui Ulise și îi îndeamnă pe solii să taie boi și să mănânce. Joe supărat de cele auzite de la Lampetian dădu o vijelie pentru a rupe catargul.
- Întoarcerea la Stâmtoarea dintre câinele Scila și Haribda. Ulise după ce nava se sparse a legat grindeiul și catargul cu o curea de piele de bou. Se sprijină de un smochin ca să nu fie înghițit de Haribda. Scila nu-l putea vedea pe Ulise.
- Ostrovul Ogigiga. Este al zecelea loc în care ajung. Este locul în care Ulise a fost îngrijit de Calypso, de zeița cu pletele mari de aur.
- Țara Feacilor. Este al unsprezecelea loc în care ajung. Areta și Alcinou îl primesc pe Ulise așa cum se cuvine și îi dăruiește multe daruri: de aur, de aramă și veștminte. Neptun, tatăl lui Polyphemus se răzbună pe feaci și face un munte mare în jurul lor. Așa cum îi proorocise lui Alcinou. Corabia o preface în piatră.
Întoarcerea în Itaca. Ajuns în Itaca Ulise nu recunoaște locul natal, de care a fost lipsit zece ani. Minerva îl ajută pe Ulise cum să pedepsească pețitorii Penelopei. Ulise se întoarce în Itaca cerșetor. Minerva îl chelește și îi zbârcește pielea. Minerva îi spune lui Ulise să-l caute pe porcarul Eumeu.
Am citit Odiseea scrisă de Homer de mai multe ori până am hotărât să fac traseul lui Ulise și să notez toate țările prin care a trecut în drumul de întoarcere în Itaca. Cel mai mult mi-au plăcut cuplul Penelopa, soția fidelă și Ulise, regele rătăcitor.
Dacă sunteți la Facultatea de Litere sper să vă fie util acest articol și să-l recitiți de câte ori aveți nevoie pentru examenul de la Literatură Comparată! Vă sfătuiesc să citiți și opera grecească Odiseea scrisă în 24 de cânturi, pentru mine este textul preferat și indispensabil pentru a descifra mitologia grecească.
Voi ce părere aveți despre Odiseea scrisă de Homer?
0 Comentarios
Opinia ta este importantă pentru mine. Aici îți poți așterne ideile despre subiectul abordat.