Tinerii de azi , cetățenii activi de mâine

                 Încotro ne îndreptăm dragilor dacă noi ca și studenți suntem impasibili de ceea ce ține de drepturile noastre, de legile care se promulgă, se votează fără ca noi să mișcăm un deget în acest sens.



 Studenții dar și tinerii în general reprezintă viitorul unei țării iar dacă noi nu ne cunoaștem drepturile cum ne putem apăra comunitatea și cum putem ajuta la creșterea  programelor educaționale, a celor care abandonează școala încă din liceu sau mai grav în generală.  





Abandonul școlar după cum știm cu toții crește progresiv în rândul tinerilor din ziua de azi, stângăcia profesorilor care nu au aceea vocație pentru a preda și se pierd astfel orele inutil despre povești nemuritoare despre viața acestuia când cultura generală lasă multe ori de dorit sau vorbind de anturajul care îl influențează pe cel slab de înger îndrumându-l să pășească pe drumuri greșite. 


Însă, nu sunt doar profesorii care îi împing pe elevi în această situație, deoarece am întâlnit profesori dedicați acestei meserii pe care o practica cu drag și încearcă să ne învețe cum să analizăm, structurăm și mai ales să ne îmbogățim vocabularul. Vreau să mă înclin în fața acestor profesori, care stârnesc curiozitatea elevilor și aici aș putea să o menționez pe fosta mea dirigintă, de la care am avut multe de învățat și care mi-a schimbat percepția asupra unor lucruri. 




Astfel că profesorii fie că sunt universitari sau din liceu, contribuie la etapa noastră de maturizare și pot fi formatori de idei prin care noi putem selecta. Fiecare alegere în viață este o lecție din care avem multe de învățat asemenea povești lui Harap Alb este un rău necesar pentru a ne face să conștientizăm. 



Deși, trăim într-o societate a etichetării în care lucrurile murdare ies la suprafață fără a le găsi o soluție ci a le arăta cu degetul pentru a ne amuza copios. În România conform Legi de învățământ nr.1 /din 2011 articolului nr. 6 cele 10 clase sunt obligatorii rămânând ca a 12-a și facultatea să fie opțională. 


Cred că a venit timpul să schimbăm ceva de la o idee se poate naște un proiect cum a fost acela FII SIR!-Student implicat în România realizat de către Asociația Pro Democrația, Proiect finanţat prin granturile SEE 2009 – 2014, Fondul ONG în România. Un proiect de conștientizare în rândul tinerilor de a fi cetățeni activi pentru a înțelege mecanismele de funcționare a vieții civice, a legislației. 

  •       Acest proiect a avut un buget în valoare de 81,639.60 euro pentru emiterea materialelor informative, activităților desfășurate pentru promovarea evenimentului.

  •      Grupul țintă a proiectului au fost tinerii cu vârsta cuprinsă între 18- 30 de ani din 6 comunități din România de la adolescenți, liceeni, studenții la absolvenți bucureșteni.







Cred cu tărie că avem nevoie de o informare în rândul tinerilor în ceea ce privește cetățenia activă fie că sunt implicați în asociații non-guvernamentale sau ong trebuie să cunoască legislația pentru a putea prospera, a contribui la o societate informată că de vorba lui Lăpușneanu ”Dacă voi nu mă vreți, eu vă vreau”, pentru a putea înțelege și de a promova în rândul celorlalți anumite legi. 


Ca să știi că un astfel de proiect a fost demarat în București și cred că poate fi unul productiv și de a atragere a tinerilor în rândul cetățeniei active, a studenților implicații în România.
                 


În calitatea de studentă conform art. 3 alineatul „u” nu doar la nivel de principiu am dreptul  la opinie fiind beneficiar direct al sistemului de învățământ asta însemânând că pot contribui la erorile din sistem și că-mi pot expune părerea despre o materie sau despre modul de predare.
       


Tu îți cunoști drepturile, ai încredere că tinerii de azi pot fi cetățenii activi de mâine?


0 Comentarios

Opinia ta este importantă pentru mine. Aici îți poți așterne ideile despre subiectul abordat.

Translate

Follow Me On Instagram